Sven Eriksonsgymnasiet

NATIONELLA OCH LOKALA IDROTTSUTBILDNINGAR PÅ SVEN ERIKSONSGYMNASIET

Inför höstterminen 2011 skärptes kraven för de skolor som vill erbjuda möjligheten att kombinera en idrottslig satsning med en bra gymnasieutbildning. Namnet på utbildningarna är Nationella Idrottsutbildningar (NIU). Sven Eriksonsgymnasiet har svarat upp till dessa krav och kan stolt erbjuda Nationell Idrottsutbildning i elva idrotter. Det gör oss till en av de skolor med flest idrottsutbildningar i landet. Dessutom erbjuder vi Lokal Idrottsutbildning (LIU).

NIU-elever garanteras minst tre träningstillfällen per vecka i sin specialidrott medan LIU-elever garanteras minst två. Som NIU-elev läser du Tränings- och tävlingslära 1 och 2 inom din programfördjupning, vilket innebär att du är garanterad minst 400 poäng Specialidrott. Som NIU-elev garanteras också att du kan träna kvällstid med en elitinriktad klubb.

Du har tillgång till medicinsk support och en fystränare. Dina instruktörer håller den utbildningsnivå som respektive specialförbund kräver.

VILKA IDROTTER ERBJUDER VI?
Vi har blivit certifierade för elva idrotter vad gäller NIU: basket, bordtennis, fotboll, friidrott, golf, handboll, innebandy, rodd, ridsport, gymnastik (trupp) och simning.

VILKA PROGRAM KAN DU GÅ?
Idrottsutbildningen innebär att du inom våra tre nationella program Ekonomi, Teknik samt Barn och Fritid (inriktning Fritid och Hälsa) kan kombinera en satsning på din idrott med en bra gymnasieutbildning. Dessutom finns möjlighet att läsa niu på Naturvetenskapsprogrammet på Bäckängsgymnasiet (profil Miljö och Hållbar utveckling).

VEM KAN SÖKA?
NIU-platserna kan du söka till från hela landet. Du behöver inte ha en klubb bakom dig då vi har anställda instruktörer. LIU kan du söka om du bor inom vårt samverkansområde. Här behöver du ha en klubb bakom dig om du söker en idrott som inte är NIU-idrott.

För närvarande har vi instruktörer på plats för följande idrotter inom LIU: basket, bordtennis, fotboll, friidrott, futsal, golf, gymnastik (Trupp), handboll, innebandy, ishockey, rodd, simning och tennis.

Antagningskraven för dig som NIU-elev bestäms av respektive Specialförbund men grundläggande är att du bedöms ha möjlighet att nå nationell elit inom din idrott. Platserna är begränsade. Som mest har vi 20 platser ( fotboll) och som minst 4 platser ( friidrott).

HUR SÖKER DU?
Du ansöker via ansökningsformuläret för NIU. Läs mer om vad du ska tänka på inför din ansökan under ”Värt att veta”.

VAD HÄNDER OM DU INTE FÅR EN AV NIU-PLATSERNA?
Då kan du söka en plats på vår lokala idrottsutbildning (LIU). Beroende på vilken av våra utbildningar du väljer får du mellan 200 och 400 poäng idrottsanknutna kurser. Här hittar du ansökningsformuläret för LIU.

ANSÖKNINGSDATUM
Eftersom ansökningsdatum för NIU bestäms av respektive Specialförbund kan ansökningsdatumen för de olika idrotterna variera. De flesta Specialförbund har emellertid 1 december som sista ansökningsdatum. För LIU söker du samtidigt som du gör ditt ordinarie gymnasieval.

VÄRT ATT VETA

Frågor?
Vid frågor kan du vända dig till Sven Eriksonsgymnasiet och kontaktpersonen nedan.

Samordnare
Birgitta Söderberg
Tel: 0768-88 80 70
birgitta.soderberg@edu.boras.se

SÖK TILL NATIONELLA IDROTTSUTBILDNINGAR (NIU)

Steg 1 – Ansökan idrottsutbildning
För Friidrott, Golf, Innebandy och Simning gäller: sök via ditt Specialförbund. OBS! olika datum enligt varje förbund.
För Basket, Bordtennis, Fotboll, Ridsport, Rodd eller Gymnastik (trupp) söker du direkt till skolan genom att fylla i ansökningsformuläret för nationella idrottsutbildningar senast 1 december.

Steg 2 – Ansök till gymnasieprogram

Du söker, precis som alla övriga elever i grundskolan, till ett eller flera av gymnasieprogram (Ekonomi, Teknik eller Barn- och fritid). All information finns hos din studie- och yrkesvägledare. Ansök senast 1 februari.

Steg 3 – Uttagning i idrotten
Instruktörerna för varje idrott samlar in underlag och tar beslut om vilka som ska antas till idrottsutbildningen. Du får besked via brev, runt den 20/1, huruvida du är antagen på din idrottsansökan.

Steg 4 – Slutlig antagning
Din slutliga antagning sker genom gymnasieantagningen och med dina slutbetyg från grundskolan. När du är antagen på ett av gymnasieprogrammen OCH idrottsuttagningen varit positiv, då har du en plats på skolans idrottsutbildningar.

MARCUS

MARCUS ROHDÉN, NATIONELL IDROTTSUTBILDNING

Under hela Marcus uppväxt har det funnits en dröm om att bli fotbollsspelare på heltid så gymnasievalet blev lätt för honom. – Utan att tveka valde jag fotbollsgymnasiet på Sven Eriksonsgymnasiet, säger han och förklarar att det berodde på flera saker.- Dels för de ökade träningsmöjligheterna, men också för att flera kompisar sagt att det var en optimal blandning av studier och träning.

SATSADE HELHJÄRTAT PÅ FOTBOLLEN
Idrottsprogrammet med inriktning fotboll, numera en del i niu, gjorde det möjligt för Marcus att träna på dagtid och var en perfekt kombination för honom.

– Den extra träningsdosen gjorde att målet om en plats i A-laget ökade, förklarar han. Marcus tog studenten 2010 och började därefter att studera till dataekonom på Högskolan i Borås. Efter 1,5 år fick han ett drömkontrakt med IF Elfsborg. – Det kändes såklart väldigt roligt och jag insåg ganska snart att det inte gick att kombinera fotbollen med studierna så då fick jag välja bort högskolan för att kunna satsa helhjärtat på fotbollen.

VIKTIG MED EN BRA UTBILDNING
Åren på Sven Eriksonsgymnasiet minns han som en positiv tid med engagerade lärare.

– De hade en stor förståelse för att mitt fokus låg på fotbollen, säger han och tillägger att det var flera kurser som han haft extra stor nytta av. – Förutom specialidrotten så var kursen inom eget företagande väldigt bra. Jag och några kompisar startade ett UF-företag och medverkade på UF-mässan på Åhaga i Borås. Marcus tycker det är viktigt att ha en bra utbildning i bagaget eftersom man aldrig vet vad som händer efter fotbollen. – Jag kanske inte håller för fotbollslivet på den nivå som krävs eller så kan jag skada mig och då känns det bra att ha en bra utbildning att luta sig emot.

Idag spelar Marcus i IF Elfsborg och har bland annat spelat landskamper med både P16, U21 och A-landslaget. Han har även omkring 100 allsvenska matcher i bagaget. Utanför fotbollen driver han och tre kompisar ett skjortföretag. – Det heter Ciszere och vi designar och tillverkar skjortor med tyger från Schweiz, säger han och förklarar att det är skönt att ha ett extra ben att stå på. – Fotbollen tar mycket tid, men det är roligt att jobba med ett projekt vid sidan om, avslutar han.

IDA ODÉN

IDROTTSPROGRAMMET MED INRIKTNING HANDBOLL, NUVARANDE niu

Tiden på Sven Eriksonsgymnasiet var viktig för Ida Odén som minns tillbaka på åren med glädje.

– Gymnasiet betydde jättemycket för mig och det var där allt började, säger hon och syftar på sin handbollskarriär.
– Jag visste att jag var duktig på handboll redan innan jag började på gymnasiet, men hur långt jag skulle kunna nå var mer osäkert, säger Ida och berättar att handbollskarriären tog fart under gymnasiet.
– Nu har jag 10 SM-guld, 1 SM-silver och ett EM-brons i bagaget. Dessutom blev jag utsedd till årets spelare i svensk handboll under 2015.

SKOLAN STÖTTADE HELA VÄGEN
Ida tog en plats i U-landslaget redan under årskurs 1 på gymnasiet och under hela årskurs tre pendlade hon till Göteborg.
– Jag spelade med Sävehof och pendlade till träningarna varje dag efter skolan, förklarar hon.
Hade Ida inte kommit in på Sven Eriksonsgymnasiet hade nog hennes utvecklingskurva sett annorlunda ut.
– Skolan stöttade mig så otroligt mycket och hjälpte mig att kombinera studierna och handbollen, säger hon.

ÖKAD TRÄNINGSDOS GAV RESULTAT
Ida gick på Idrottsprogrammet med inrikting handboll. Det programmet kallas idag för Nationella Idrottutbildningar, NIU och är en kombination av studier där en stor del av utbildningen fokuserar på elevens idrottsinriktning.
Ida hade flera träningspass varje vecka som utvecklade henne.
– Det var på Sven Eriksonsgymnasiet som jag började elitsatsa ordentligt och ökade min träningsdos, fick träna med killarna och utvecklades väldigt mycket.
Eftersom en idrottare aldrig vet hur karriären ser ut i framtiden har det varit viktigt att ha något vid sidan om.
– Idag driver jag ett företag som hjälper andra företag med bokföring och jag har en anställd, avslutar hon.