Sven Eriksonsgymnasiet

NATIONELLA OCH LOKALA IDROTTSUTBILDNINGAR

KOMBINERA GYMNASIETIDEN MED DIN IDROTT

Det är höga krav på de skolor som vill erbjuda Nationella Idrottsutbildningar (NIU). Sven Eriksonsgymnasiet har svarat upp till dessa krav och kan erbjuda Nationell Idrottsutbildning i tio idrotter. Det gör oss till en av de skolor med flest idrottsutbildningar i landet. Vi erbjudet också Lokal Idrottsutbildning (LIU) inom flera idrotter.

NIU-elever garanteras minst tre träningstillfällen per vecka i sin specialidrott medan LIU-elever garanteras minst två. Som NIU-elev läser du Tränings- och tävlingslära 1 och 2 inom din programfördjupning, vilket innebär att du är garanterad minst 400 poäng Specialidrott. Som NIU-elev garanteras också att du kan träna kvällstid med en elitinriktad klubb.

NIU Certifierade inom nio idrotter
Under hela utbildningen har du tillgång till medicinsk support och en fystränare och dina instruktörer håller den utbildningsnivå som respektive specialförbund kräver. Inom NIU är vi certifierade för basket, fotboll, friidrott, golf, innebandy, rodd, ridsport, gymnastik (trupp) och simning.

LIU för 17 idrotter
LIU har vi för alla NIU-idrotter samt bordtennis, futsal, fysisk träning (endast för dem som går Barn- och fritidsprogrammet Fritid och hälsa), judo, handboll, ishockey, konståkning, längdskidor och tennis. Idrottsutbildningen innebär att du inom våra tre nationella program Ekonomi, Teknik samt Barn och Fritid (inriktning Fritid och hälsa) kan kombinera en satsning på din idrott med en bra gymnasieutbildning. Det finns också möjlighet att läsa vissa program på Bäckängsgymnasiet och Viskastrandsgymnasiet för NIU-elever.

Sökande från hela landet
NIU-platserna kan du söka till från hela landet. Du behöver inte ha en klubb bakom dig då vi har anställda instruktörer. LIU kan du söka om du bor inom vårt samverkansområde. Här behöver du ha en klubb bakom dig om du söker en idrott som inte är NIU-idrott. Antagningskraven för dig som NIU-elev bestäms av respektive Specialförbund men grundläggande är att du bedöms ha möjlighet att nå nationell elit inom din idrott. Platserna är begränsade och som mest har vi 20 platser (fotboll) och som minst 4 platser (friidrott).

Sök via vår hemsida på boras.se
Din ansökan sker i två steg där du först söker din idrott. För de flesta idrotter söker du direkt till ditt specialförbund annars direkt till skolan med hjälp av en digital blankett som du hittar på skolans webbplats på boras.se. Hör med ditt specialförbund hur ansökan görs för din idrott. Eftersom ansökningsdatum för NIU bestäms av respektive specialförbund kan ansökningsdatumen för de olika idrotterna variera. Håll koll på din idrotts sista ansökningsdatum. Steg två i ansökan är att söka det gymnasieprogram du vill läsa. Detta gör du enligt vanlig ordning samtidigt som övriga elever i din årskull.

Om du inte får en av platserna på NIU kan du söka en plats på vår Lokala Idrottsutbildning (LIU).

Här är sidan där du gör din ansökan:
https://www.boras.se/utbildningochforskola/gymnasieskola/gymnasieskolor/
sveneriksonsgymnasiet/utbildningar/idrottsutbildningar.4.4a371097158f308d0732abb8.html

IDROTTSUTBILDNINGAR

De gymnasieprogram du kan söka till i kombination med en idrottsutbildning:

SVEN ERIKSONSGYMNASIET (LIU och NIU)
Ekonomiprogrammet
Teknikprogrammet
Barn- och fritidsprogrammet – Fritid och hälsa

BÄCKÄNGSGYMNASIET (endast NIU)
Naturvetenskapliga programmet – Miljö och hållbar utveckling

VISKASTRANDSGYMNASIET (endast NIU)
Bygg och anläggningsprogrammet
Samhällsvetenskapliga programmet – Beteendevetenskap

MARCUS

MARCUS ROHDÉN, NATIONELL IDROTTSUTBILDNING

Under hela Marcus uppväxt har det funnits en dröm om att bli fotbollsspelare på heltid så gymnasievalet blev lätt för honom. – Utan att tveka valde jag fotbollsgymnasiet på Sven Eriksonsgymnasiet, säger han och förklarar att det berodde på flera saker.- Dels för de ökade träningsmöjligheterna, men också för att flera kompisar sagt att det var en optimal blandning av studier och träning.

SATSADE HELHJÄRTAT PÅ FOTBOLLEN
Idrottsprogrammet med inriktning fotboll, numera en del i niu, gjorde det möjligt för Marcus att träna på dagtid och var en perfekt kombination för honom.

– Den extra träningsdosen gjorde att målet om en plats i A-laget ökade, förklarar han. Marcus tog studenten 2010 och började därefter att studera till dataekonom på Högskolan i Borås. Efter 1,5 år fick han ett drömkontrakt med IF Elfsborg. – Det kändes såklart väldigt roligt och jag insåg ganska snart att det inte gick att kombinera fotbollen med studierna så då fick jag välja bort högskolan för att kunna satsa helhjärtat på fotbollen.

VIKTIG MED EN BRA UTBILDNING
Åren på Sven Eriksonsgymnasiet minns han som en positiv tid med engagerade lärare.

– De hade en stor förståelse för att mitt fokus låg på fotbollen, säger han och tillägger att det var flera kurser som han haft extra stor nytta av. – Förutom specialidrotten så var kursen inom eget företagande väldigt bra. Jag och några kompisar startade ett UF-företag och medverkade på UF-mässan på Åhaga i Borås. Marcus tycker det är viktigt att ha en bra utbildning i bagaget eftersom man aldrig vet vad som händer efter fotbollen. – Jag kanske inte håller för fotbollslivet på den nivå som krävs eller så kan jag skada mig och då känns det bra att ha en bra utbildning att luta sig emot.

Idag spelar Marcus i IF Elfsborg och har bland annat spelat landskamper med både P16, U21 och A-landslaget. Han har även omkring 100 allsvenska matcher i bagaget. Utanför fotbollen driver han och tre kompisar ett skjortföretag. – Det heter Ciszere och vi designar och tillverkar skjortor med tyger från Schweiz, säger han och förklarar att det är skönt att ha ett extra ben att stå på. – Fotbollen tar mycket tid, men det är roligt att jobba med ett projekt vid sidan om, avslutar han.

IDA ODÉN

IDROTTSPROGRAMMET MED INRIKTNING HANDBOLL, NUVARANDE niu

Tiden på Sven Eriksonsgymnasiet var viktig för Ida Odén som minns tillbaka på åren med glädje.

– Gymnasiet betydde jättemycket för mig och det var där allt började, säger hon och syftar på sin handbollskarriär.
– Jag visste att jag var duktig på handboll redan innan jag började på gymnasiet, men hur långt jag skulle kunna nå var mer osäkert, säger Ida och berättar att handbollskarriären tog fart under gymnasiet.
– Nu har jag 10 SM-guld, 1 SM-silver och ett EM-brons i bagaget. Dessutom blev jag utsedd till årets spelare i svensk handboll under 2015.

SKOLAN STÖTTADE HELA VÄGEN
Ida tog en plats i U-landslaget redan under årskurs 1 på gymnasiet och under hela årskurs tre pendlade hon till Göteborg.
– Jag spelade med Sävehof och pendlade till träningarna varje dag efter skolan, förklarar hon.
Hade Ida inte kommit in på Sven Eriksonsgymnasiet hade nog hennes utvecklingskurva sett annorlunda ut.
– Skolan stöttade mig så otroligt mycket och hjälpte mig att kombinera studierna och handbollen, säger hon.

ÖKAD TRÄNINGSDOS GAV RESULTAT
Ida gick på Idrottsprogrammet med inrikting handboll. Det programmet kallas idag för Nationella Idrottutbildningar, NIU och är en kombination av studier där en stor del av utbildningen fokuserar på elevens idrottsinriktning.
Ida hade flera träningspass varje vecka som utvecklade henne.
– Det var på Sven Eriksonsgymnasiet som jag började elitsatsa ordentligt och ökade min träningsdos, fick träna med killarna och utvecklades väldigt mycket.
Eftersom en idrottare aldrig vet hur karriären ser ut i framtiden har det varit viktigt att ha något vid sidan om.
– Idag driver jag ett företag som hjälper andra företag med bokföring och jag har en anställd, avslutar hon.