Sven Eriksonsgymnasiet

ENTREPRENÖRSPROGRAMMET

SPETSUTBILDNING INOM EKONOMI

Är du full av idéer, gillar att driva projekt och vill utvecklas som person? Entreprenörsprogrammet är en utbildning för dig som ställer höga krav på din utbildning, vill utvecklas och är beredd att satsa lite extra på dina studier. Entreprenörsprogrammet är i grunden ett ekonomiskt program, men du läser även kommunikation och ledarskap. Programmet är dessutom ett av landets utvalda spetsutbildningar.

Högskoleförberedande utbildning
Målet med Entreprenörsprogrammet är att förbereda dig inför kommande studier på högskola eller universitet. För att du ska få ett mer vetenskapligt synsätt har utbildningen ett samarbete med föreläsare på Högskolan i Borås och du läser en eller flera kurser på högskolenivå. För att utveckla din entreprenörsanda kommer du att tilldelas en mentor från ett företag i regionen. Den personen är ditt bollplank under gymnasietiden och du kommer även att genomföra skolprojekt som är förankrade i företaget som din mentor arbetar på. Det ger dig erfarenheter som behövs i arbetslivet.

Internationell karriär
På Entreprenörsprogrammet läser du gymnasiets mest avancerade kurs i engelska (Engelska 7) samt ytterligare ett språk. Det läggs fokus på internationell ekonomi och under skolprojekten får du träna dig i internationella kontakter. Under årskurs 3 fördjupar du ditt ekonomiska och internationella kunnande genom att studera och ta poäng vid Santa Rosa Junior College i Kalifornien. Många av projekten för samman det du lär dig i skolan med det högskolan lär ut och de erfarenheter företagen har. Efter tre år har du avancerade kunskap i ekonomi och entreprenörskap. Att du dessutom får praktisk erfarenhet under gymnasietiden fördjupar din förståelse ytterligare. Entreprenörprogrammet är ett högskoleförberedande program och passar dig som siktar på en internationell karriär.

Entreprenörsprogrammet

Högskoleförberedande

Spetsutbildning med Ekonomiprogrammet som grund

Högskolekurs ingår

Kontakt med fadderföretag ingår

Antagning genom betyg och intervju
Du måste ha Entreprenörsprogrammet som ditt första val för att kallas till intervjun

KURSÖVERSIKT*

Entreprenörsprogrammet är en av landets spetsutbildningar och passar dig som vill lägga ner mycket tid på dina studier. Du som väljer Entreprenörsprogrammet får en fördjupad utbildning där du delvis studerar på högskolenivå. Du utvecklas som person och får en gedigen grund att stå på inför kommande karriärsval.

År 1

Kurs Poäng
Engelska 5 100
Filosofi 1 50
Företagsekonomi 1 100
Historia 1b 100
Matematik 1b 100
Matematik 2b , fortsätter år 2 50
Moderna språk steg 3 100
Naturkunskap 1b, fortsätter år 2 40
Svenska 1 100
Idrott och hälsa 1, fortsätter år 2 50
Lärande och pedagogiskt ledarskap, fortsätter år 2 50
Samhällskunskap 1b 100
Samhällsvetenskaplig specialisering, fortsätter år 2 och 3 17
Totalt 957

År 2

Kurs Poäng
Matematik 2b, fortsätter från år 1 50
Naturkunskap 1b, fortsätter från år 1 60
Företagsekonomi 2 100
Idrott och hälsa, fortsätter från år 1 50
Entreprenörskap och företagande 100
Lärande och pedagogiskt ledarskap, fortsätter från år 1 50
Samhällskunskap 2 100
Engelska 6 100
Moderna språk steg 4 100
Matematik 3b, fortsätter i år 3 40
Svenska 2 100
Psykologi 1 50
Svenska 3, fortsätter i år 3 30
Samhällsvetenskaplig specialisering, fortsätter i år 3 17
Gymnasiearbete 100
Totalt 1047

År 3

Kurs Poäng
Privatjuridik 100
Matematik 3b, fortsätter från år 2 60
Marknadsföring 100
Religionskunskap 1 50
Engelska 7 100
Svenska 3, fortsätter från år 2 70
Samhällsvetenskaplig specialisering, fortsätter från år 1 & 2 16
Redovisning 2 100
Samhällsvetenskaplig specialisering, Business Development Case 50
Totalt 646
* Med reservation för förändringar.

Johanna

JOHANNA LÖÖF, ENTREPRENÖRSPROGRAMMET

Johanna läste Entreprenörsprogrammet 2012 till 2015 och arbetar idag som projektledare på Ung Företagsamhet Älvsborg. – Det är den ideella organisationen som står bakom UF-företagande, förklarar hon. I hennes arbetsuppgifter ingår bland annat administration, projektledning av de evenemang som anordnas under året, marknadsföring och skolbesök. – Den största delen går ut på att besöka elever på skolor. Där stöttar jag UF-företagarna under det läsår de driver sitt UF-företag.

UTMANADE ÅR GAV MERSMAK
För Johanna var åren på Sven Eriksonsgymansiet viktiga, men också fyllda av studier. – Det var tre utmanade och jobbiga år, men allt lönade sig hundra gånger om i slutändan. Som nyutexaminerad student sprang jag ut från Boråshallen som en självständig, vuxen människa som var redo att möta arbetslivet, berättar hon. Studierna på Sven Eriksonsgymnasiet har betytt mycket för Johanna och kan förankras i arbetet hon gör idag. – Jag fick en unik insikt i näringslivet, ett starkt självförtroende och dessutom har jag fått ett brett kontaktnät som jag kan dra nytta av i arbetslivet, förklarar hon.

GAV VIKTIGA SPETSKOMPETENSER
Entreprenörsprogrammet gav Johanna en bred grund att stå på, samtidigt som hon fick viktiga spetskompetenser som idag används i hennes roll som projektledare. – Den unika kombinationen av kurser har gett mig mycket och i mitt arbete jobbar jag med marknadsföring, pedagogik, mediaproduktion, ekonomi, kommunikation och evenemang vilket verkligen kräver den bredd som entreprenörsprogrammet erbjuder.

FÖR JOHANNA VAR VALET AV GYMNASIET ENKELT.
– Jag har alltid varit motiverad och tävlingsinriktad som person. När jag stod inför mitt gymnasieval kände jag att jag ville ha en utmaning och framför allt lockades jag av samarbetet med näringslivet. Jag ska inte heller sticka under stol med att sju veckor i USA lät härligt, säger hon.
Entreprenörsprogrammet skiljer sig från en vanlig utbildning på flera sätt. Du läser en utökad studieplan på entreprenörsprogrammet och istället för 2500 poäng läser du 2750 poäng. – Värt att känna till är också att du läser alla de kurser som ger meritpoäng samt att man varje år får åka på olika resor. Vår klass hade förmånen att få upptäcka Stockholm, Italien och USA. Johanna tror att entreprenörsprogrammet passar personer som är beredda att satsa det där lilla extra. – Du måste vara beredd på att studierna är krävande, men det kommer att vara värt det i efterhand, avslutar hon.